?>

“Dit ben ik en mijn identiteit kan niemand mij afnemen”

Woudenbergse jongeren organiseerden als afsluiting van hun Young Leaders-traject een informatieavond rondom LHBTIQ+. De avond is niet alleen een groot succes, de jongeren worden ook uitgenodigd door te praten over het thema met de wethouder en burgermeester. Het resultaat? Een social mediacampagne over LHBTIQ+ en inclusie op de kanalen van de gemeente.

Juni 2022, Pride-Month. Het is een mooi moment voor Helios (zie de titel van dit bericht), Elio en Jami om als afsluiting van hun Young Leaders-traject een informatieavond te organiseren rondom LHBTIQ+ en inclusie. De drie Woudenbergse jongeren durven hierbij groot te dromen door in te zetten op een avond voor ‘politiek’ Woudenberg. Die droom wordt werkelijkheid!

Tijdens de informatieavond op 13 juni 2022 kwamen zo’n vijftig mensen bij elkaar in het gezellige koffiehuis ‘Proathuus de Barom’, dat voor de gelegenheid was versierd met regenboogvlaggen en -slingers. Onder deze mensen waren ook raadsleden uit zowel Woudenberg als Scherpenzeel, evenals burgemeester Magda Jansen en wethouder Moniek van de Graaf. Zij luisteren naar de persoonlijke verhalen van Helios, Elio en Jami en naar hun tips voor het bevorderen van inclusie in Woudenberg.

Naast het delen van hun persoonlijke verhalen, was de avond ook bedoeld om een dialoog te starten onder de aanwezigen. Hiervoor bedachten de jongeren een leuke werkvorm: bezoekers konden hun brandende vragen op een regenboogbriefje schrijven en deze in een grote glazen pot doen. Eén voor één werden de briefjes uit de pot gehaald om door de jongeren te worden beantwoord. De drie Young Leaders vroegen hierbij ondersteuning vanuit de rest van hun ‘LHBTIQ-communitygroep’, genaamd Neighbours. Samen zorgden ze voor een mooi en open gesprek.

De bezoekers, inclusief de politici, waren onder de indruk! Aan het eind van de avond nodigden de burgemeester en de wethouder de Neighbours-groep uit om op korte termijn op het gemeentehuis verder te spreken over inclusie in Woudenberg. Die meeting heeft inmiddels plaatsgevonden en daar is een mooie campagne uitgerold in de aanloop naar ‘Coming Out-day’ op 11 oktober. Op de social mediakanalen van de gemeente worden er die dag persoonlijke portretten gedeeld van jongeren zelf. Ook zal de regenboogvlag die dag wapperen bij het gemeentehuis. Zo zie je maar wat er kan gebeuren wanneer jongeren zich laten zien! Wij zijn trots op Helios, Elio en Jami.