?>

Girlsbase: Maatjesproject koppelt pubermeiden aan een rolmodel

Het meidenmaatjesproject Girlsbase in Stichtse Vecht is een project waarbij meiden tussen de 10 en 18 jaar worden gekoppeld aan een iets ouder maatje, een rolmodel. Samen werken ze in een traject van maximaal één schooljaar aan doelen van deelnemers. Het meidenmaatjesproject wordt georganiseerd door twee meidenwerkers van Jeugd-Punt. Vier stagiaires met een sociale opleiding voeren het project uit; zij worden gekoppeld aan de meiden.

Na een intake en kennismakingsgesprek met de ouder(s), kan de laagdrempelige coaching beginnen. Hierin ligt de focus op het vergroten van het zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Met als grondhouding: positief en oplossingsgericht. De werkwijze en het persoonlijk ontwikkelingsplan binnen het Maatjesproject zijn gebaseerd op de Mission Possible methode (Beumer & Furman), een methode om zelfsturing en motivatie van jongeren te vergroten.

Positieve insteek
Siham Dounar (tweede van links), werkzaam bij Jeugd-Punt, begon als stagiaire bij het maatjesproject en neemt inmiddels als meidenwerker het voortouw in het project. Ze organiseert ook de aansluitende groepsactiviteiten met thema-avonden. “Elk schooljaar melden zich weer nieuwe meiden aan die samen met één van onze stagiaires aan persoonlijke doelen willen werken. Wij praten bewust over doelen en niet over problemen, want dat zou onze coaching een negatieve ondertoon geven. Wij focussen ons graag op het werken aan de kwaliteiten en talenten van de jonge vrouwen en kiezen zo bewust voor een positieve insteek.”  

Coach de coaches
Niet alleen zijn er nieuwe gezichten onder de meiden die gecoacht worden, ook zijn er elk jaar nieuwe stagiaires bij het maatjesproject. Dit jaar komen deze stagiaires van de opleiding Pedagogiek, Social Work HBO en Specifieke doelgroepen MBO. Voorafgaand aan de coaching krijgen zij eerst zelf een training: Coach de coaches. Deze wordt gegeven door Munise, jongerenwerker bij Jeugd-Punt en coördinator van het project. “Het is belangrijk dat de meiden het gevoel hebben dat ze met iemand kunnen praten die hen wil leren begrijpen”, vertelt Munise. “De jonge stagiaires met een sociale opleiding zijn daarvoor erg geschikt.” 

Heftige verhalen
“De meiden die zich bij ons aanmelden hebben allemaal een eigen verhaal”, vertelt Siham. “De meeste meiden komen met een doel dat te herleiden is naar het vergroten van het zelfvertrouwen of de zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Soms kom je daarbij best heftige dingen tegen. Zo coachte ik een meisje van 14 die in handen was van een loverboy. Ze kwam via haar mentor bij ons binnen. Nienke* werd door haar vriend onder druk gezet om seks te hebben met zijn vrienden. Alhoewel Nienke zich niet heel bewust was van het feit dat zij hiertoe gedwongen werd, was haar mentor dit wel. Er ging namelijk een naaktfoto van Nienke viraal op haar middelbare school, waarna ze via social media enorm veel berichten kreeg van andere jongeren. Nienke gaf destijds altijd aan dat haar vriend en zij verliefd op elkaar waren, dat ze van hem hield en hij enorm lief voor haar was. Pas toen ze me wat meer vertrouwde, durfde ze te praten over de stress en angst die ze soms ervoer.”

Samen de stap naar hulpverlening
Toen ze nog stagiair was bij Jeugd-Punt, coachte Siham Nienke een jaar lang. Als meidenwerker heeft ze nu nog steeds wekelijks contact met haar. “Omdat Nienke’s situatie zo heftig was, zijn Nienke en ik haar samen gaan aanmelden voor hulpverlening. Dit is een organisatie die gespecialiseerd is het begeleiden van meiden rond thema’s als seks, relaties en loverboys. Omdat Nienke het eng vond om alleen te gaan, zijn we samen naar een kennismakingsgesprek gegaan. Nu wachten we tot ze aan de beurt is voor de hulpverlening. Tot die tijd wil ik haar laagdrempelig blijven coachen. Wat ik vooral doe, is haar adviseren over wat ze het beste wel en niet kan doen. Maar ook wil ik graag op de hoogte blijven van wat er allemaal speelt. Zo kan ik op tijd inspelen als zich een dreigende of gevaarlijke situaties voordoet.”

Oogje in het zeil
Het komt regelmatig voor dat meiden zich bij ons aanmelden die hulpverlening nodig hebben. In dit geval wordt er altijd met de coördinator van het meidenmaatjesproject overlegd en gekeken naar passende hulpverlening. Andersom komt het ook voor dat meiden zich vanuit de hulpverlening bij ons aanmelden. Zo houden we bij deze meiden een extra oogje in het zeil, en kunnen ze nog steeds hun ei kwijt bij hun eigen persoonlijke coach. 

Wekelijkse groepsactiviteiten
Loverboysproblematiek komt regelmatig voor onder jonge meiden. Dankzij social media kunnen wij als meidenwerkers nog makkelijker contact maken met een potentieel slachtoffer. We bespreken het thema ook tijdens de wekelijkse groepsactiviteiten die wij voor de meiden organiseren. Hier komen ook veel andere thema’s, zoals identiteitsontwikkeling en groepsdruk, voorbij. Elke week worden per leeftijdscategorie thema-avonden georganiseerd waar ook alle andere meiden uit de gemeente zich voor kunnen aanmelden. 

Voor meiden… en voor jongens
De coaching en de groepsactiviteiten worden speciaal voor de meiden georganiseerd. Na maximaal één schooljaar, wanneer ook de stage van de stagiaires eindigt, wordt er geëvalueerd. Samen kijken we dan waaraan gewerkt is en waar het meisje zelfstandig en op eigen benen aan kan doorwerken. Uiteindelijk staat centraal: zelfstandigheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen vergroten, in een veilige sfeer waarbij meisje en maatje kunnen levelen. Binnenkort start hetzelfde concept ook voor jongens uit Stichtse Vecht. Er worden dan mannelijke stagiaires gekoppeld aan een iets jongere jongen, om ook weer samen aan doelen te werken.