?>

Jeugd-Punt en de buurtsportcoach:
een passende sport voor iedereen

Sporten en bewegen is belangrijk. Maar als je een beperking hebt, is het niet altijd makkelijk een sport te vinden waarin je goed kunt meekomen en waarbij je je welkom voelt. Om jongeren hierin te begeleiden, werkt Jeugd-Punt samen met de buurtsportcoach ‘Aangepast sporten’. Het kan net het zetje geven dat jongeren nodig hebben om toch in beweging te komen.

Sporten, niet alleen goed voor je gezondheid maar voor veel jongeren ook een belangrijke sociale activiteit. Iets wat voor iedere jongere mogelijk moet zijn! Toch vinden jongeren met een beperking het regelmatig lastig iets te vinden dat bij hen past. Om hen hierin te helpen, werkt Jeugd-Punt in Stichtse Vecht samen met de buurtsportcoach ‘Aangepast sporten’. Wanneer Jeugd-Punt jongeren tegenkomt die een beperking hebben en graag willen sporten en bewegen, verwijzen ze hen door naar buurtsportcoach Macy Hartman, regiocoördinator Aangepast sporten van Team Sportservice provincie Utrecht.

Samen op zoek
Macy gaat vervolgens met deze jongeren op zoek. “We gaan met de jongere in gesprek over wat hij of zij al gedaan heeft en leuk lijkt. Vervolgens leggen we het contact met de sportvereniging om samen naar een proefles te gaan. Is het wat? Dan kan de jongere vanaf daar meestal zelf vooruit. Is het nog niet wat hij of zij zoekt? Dan kijken we verder. Het doel is een sport te vinden die past bij iemands beperking, interesse én agenda.”

Die begeleiding is waardevol, vertelt Macy. “Als jongere wil je je welkom voelen binnen een sport of activiteit. Maar als je niet goed weet hoe je dat voor elkaar moet krijgen vanwege je beperking, is het fijn wat ondersteuning te krijgen. Door jongeren op weg te helpen, voorkomen we dat ze denken ‘laat maar, dan ga ik wel niet sporten’. Het kan net dat zetje zijn dat iemand nodig heeft om toch te gaan sporten.”

Breed aanbod
Zeker voor jongeren die vanwege hun beperking naar speciaal onderwijs gaan, is dit belangrijk. “Deze jongeren zitten vaak buiten de woonplaats op school, waardoor ze minder sociale contacten kunnen opbouwen in hun eigen woonomgeving. Dan is het juist belangrijk dat je sociale contacten kan opdoen bij de sportclub. Ik raad iedere jongere aan daarin toch op onderzoek uit te gaan.”

De moeite waard, want het aanbod van aangepaste sport is breder dan jongeren vaak denken, benadrukt Macy. “Mensen denken al snel aan rolstoelsport, maar ook als je bijvoorbeeld astma hebt, is er passend aanbod. Veel sportverenigingen hebben speciale teams of groepjes waarin het tempo bijvoorbeeld gewoon wat lager ligt.” Zo was er een meisje dat hyperflexibel is, waardoor ze motorisch minder goed ontwikkeld is en een spalk heeft. Met sport kwam ze nooit echt mee, waardoor ze er ook geen plezier in had en niet goed meer durfde. “Natuurlijk demotiveert het enorm als je het niveau niet kan bijbenen. Niemand wil altijd de laatste zijn”, zegt Macy. “Met dit meisje ben ik samen op zoek gegaan. Ze is terechtgekomen bij een multisportgroepje waar het tempo wat lager ligt en ze goed mee kan komen.” 

Met elkaar optrekken

Behalve het doorverwijzen van jongeren, kan jongerenwerkers van Jeugd-Punt ook bij ‘Aangepast sporten’ terecht om te sparren of advies te vragen. Bijvoorbeeld wanneer zij in activiteiten jongeren tegenkomen met een beperking. “Jeugd-Punt kan ons altijd vragen mee te denken bij bijvoorbeeld het organiseren van inclusieve activiteiten. We trekken met elkaar op om te kijken hoe we jongeren met een beperking kunnen ondersteunen om vooral mee te doen.”

Benieuwd naar ‘Aangepast Sporten’ of in contact komen? Vraag ernaar bij Jeugd-Punt, we bemiddelen graag.