?>

Jongeren die verschil maken

Het is leuk iets voor een ander te doen! Dat weten de Verschilmakers in Putten uit eigen ervaring. Deze vaste groep jongeren organiseert activiteiten voor allerlei doelgroepen en zet zich in voor maatschappelijke organisaties. Om samen Putten een beetje mooier te maken. Dat ondersteunen we als Jeugd-Punt van harte!

De naam zegt het al: de Verschilmakers in Putten willen het verschil maken. Voor anderen. Van het organiseren van sportactiviteiten tot meehelpen bij de Sinterklaasintocht: de groep jongeren van pakweg 18 tot 27 jaar zet zich in om jong en oud in Putten een leuke tijd te bezorgen. “Recent hebben de Verschilmakers pannenkoeken gebakken voor demente ouderen”, illustreert jongerenopbouwwerker Daam van Capellen van Jeugd-Punt. “Ook helpen ze mee bij de organisatie van allerlei activiteiten, zoals de jaarlijkse Putten Power Run, een groot evenement in ons dorp.”

Ieder op zijn manier
Een vaste kern van acht Verschilmakers zit in de stuurgroep en komt maandelijks bij elkaar om te overleggen over wat ze de komende tijd gaan doen. Ze bespreken daar hulpaanvragen die binnenkomen vanuit bedrijven of organisaties, maar denken ook na over nieuwe projecten en activiteiten. Om de stuurgroep heen, is er een tweede schil van jongeren die niet mee vergaderen maar wel meehelpen in de uitvoering. “Of je nu in de stuurgroep zit of één keer per jaar mee wilt helpen bij een activiteit: iedere jongere die zich in wil zetten voor een ander is een Verschilmaker”, aldus Daam. “We gaan uit van de Verschilmaker en wat hij of zij te brengen heeft. Want of dat nu een uurtje of veertig uur per jaar is, het is waardevol.”

Verbinding
Een structurele activiteit van de Verschilmakers is het Eetcafé. Puttense jongeren, jonge statushouders en vluchtelingen komen elke laatste dinsdag van de maand bij elkaar in het inloophuis om samen te koken en eten. “Het is mooi dat jongeren zo zien wie er nog meer in het dorp leven. Het zorgt voor verbinding. Daarbij leven er bij de statushouders en vluchtelingen vaak vragen waar Puttense jongeren mee kunnen helpen.” Een andere verbindende activiteit is een soort laagdrempelig maatjesproject dat de Verschilmakers organiseren. Jongeren die het leuk vinden om een tijdje met een andere jongere op te trekken, worden gekoppeld aan een Verschilmaker. Het gaat in het project niet om serieuze hulpvragen, maar om gewoon contact. “Denk aan regelmatig samen wat leuks doen, een spelletje spelen of gewoon kletsen”, aldus Daam. “Het afgelopen half jaar zijn er tien trajecten geweest en de jongeren zijn er enthousiast over. Dat is mooi om te zien.”

Social Day
De Verschilmakers willen graag nog meer jongeren aan zich verbinden. Daarom organiseerden ze samen met Jeugd-Punt in november een ‘Social Day’ voor jongeren. Alle Puttense jongeren werden in het zonnetje gezet tijdens een leuke avond gevuld met eten, activiteiten, muziek en ontmoeting. “Met die avond wilden de Verschilmakers jongeren laten zien dat iedereen het verschil kan maken. En hoe leuk het is om je in te zetten voor een ander. Drie nieuwe Verschilmakers hebben zich vervolgens aangemeld”, aldus Daam. Vanuit het samenwerkingsverband ‘Putten voor Elkaar’ ondersteunt Jeugd-Punt de Verschilmakers door mee te denken, dingen te faciliteren en contacten te leggen. Daam: “Ik vind het fantastisch om te zien dat jonge mensen helemaal vanuit zichzelf iets voor een ander willen betekenen. Geweldig dat ze, in deze toch turbulente levensfase, bereid zijn tijd te investeren in een ander. Dat willen we vanuit het jongerenwerk alleen maar toejuichen en ondersteunen.”

Javier Guzman
In het voorjaar staat er voor de Verschilmakers zelf een leuke activiteit in de planning: een soort College Tour met cabaretier Javier Guzman. Guzman geeft een show in Putten op 11 april. De Verschilmakers krijgen een kleine taak in de organisatie, zo helpen ze bij de promotie vooraf, mogen ze de bloemen geven na de show en in de garderobe staan. Als dank is er na afloop speciaal voor hen een Meet & Greet met Javier, waar de Verschilmakers de cabaretier al hun vragen kunnen stellen. Daam: “Supergaaf natuurlijk! We hebben er al veel zin in.”