?>

Nieuw project friend4friend van start

“Jongeren komen uit hun bubbel”

“We leren elkaar kennen, maar je leert ook echt jezelf kennen”, zegt een deelnemer van ons nieuwe project friend4friend in Stichtse Vecht. In het project worden jonge Nederlanders en jonge nieuwkomers aan elkaar gekoppeld. De koppels trekken een halfjaar lang met elkaar op, volgen samen training, doen leuke activiteiten én zetten zich samen in voor een ander.

In Stichtse Vecht zijn de jongerenwerkers een nieuw project begonnen: friend4friend. Hierbij worden jonge Nederlanders en jonge nieuwkomers tussen de 12 en 27 aan elkaar gekoppeld. Jongeren die elkaar anders niet zo gauw ontmoeten, spreken gedurende een half jaar elke week met elkaar af. Ze mogen zelf weten waar en hoe laat, en krijgen hier ook budget voor. Daarnaast volgen de koppels samen en in groepsverband een training en doen ze mee aan leuke activiteiten. De periode wordt afgesloten met een groepsreis waarbij de jongeren ook samen vrijwilligerswerk gaan doen.

Intakegesprekken in volle gang
Het project friend4friend wordt op meerdere plekken in Nederland georganiseerd. Zo zijn er in de gemeente Amstelveen/Aalsmeer en Haarlemmermeer meer dan zestig jongeren aan elkaar gekoppeld en heeft dit geleid tot mooie vriendschappen. In Stichtse Vecht zijn we sinds dit schooljaar begonnen; de intakegesprekken zijn nu in volle gang. We hopen dat jongeren die meedoen aan dit project hierna een ervaring voor het leven rijker zijn.

Mooie kans
Zowel voor de jongeren uit Nederland als de jongeren die nieuw in Nederland zijn komen wonen, is dit project een kans. Friend4friend is een MDT-project (Maatschappelijke Diensttijd), waarvoor jongeren aan het eind van de rit een certificaat ontvangen. In de training en de wekelijkse ontmoetingen leren ze allerlei vaardigheden. Daarnaast zetten de jongeren zich in om iets te betekenen voor onze samenleving, waarbij verbinding centraal staat. “We leren elkaar kennen, maar je leert ook echt jezelf kennen”, aldus een nieuw aangemelde deelnemer van het project. “Het lijkt me gewoon leuk om iets te kunnen betekenen voor een nieuwkomer, want mijn ouders waren ooit ook nieuw in Nederland.”

Participatie
De jongerenkoppels worden persoonlijk begeleid vanuit Jeugd-Punt. Onze jongerenwerkers zijn enthousiast met dit nieuwe project aan de slag te gaan. “Wij vinden het belangrijk dat nieuwkomers zich welkom voelen, beter de weg kennen binnen de gemeente en hun netwerk vergroten”, zegt een jongerenwerker. “Tegelijk is friend4friend voor jongeren die al langer in Nederland wonen of hier zijn geboren, een uitstekende kans om iets te kunnen betekenen voor een ander. Participatie bij jongeren willen we stimuleren, in de hoop dat zij hun vriendengroep ook meer inclusief zullen maken. Met dit programma komen jongeren uit hun bubbel, ze leren elkaars cultuur kennen. Met een ervaringsreis en MDT-certificaat als kers op de taart!”

Meedoen? Meld je aan!
Ben jij of ken je jonge Nederlanders of statushouders in Stichtse Vecht en omgeving die mee willen doen aan friend4friend? Aanmelden kan via de website friend4friend.nl. Of stuur een mail naar stichtsevecht@friend4friend.nl.   

Friend4friend is een project van OSMA (Oecumenische Stichting voor Maatschappelijk Activeringswerk), verbonden aan het landelijk netwerk van de Raad van Kerken Nederland. Lees meer op friend4friend.nl.

Doelstellingen friend4friend

– Jonge mensen maken kennis met vrijwilligerswerk.

– Nieuwkomers vinden makkelijker hun weg, zowel qua taal, opleiding, werk als netwerk. Hopelijk voelen ze zich daardoor sneller thuis in Nederland.

-Nederlandse jongeren maken kennis met nieuwkomers, zodat ze hun wereldbeeld verrijken.

Met friend4friend doen jongeren mee aan de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Ze krijgen zo de kans om hun talenten te ontdekken, ontmoeten nieuwe mensen en doen tegelijkertijd iets voor een ander.