?>

Ons jongerenwerk in 2023

2023 is inmiddels in volle gang. Bij Jeugd-Punt staan er voor dit kalenderjaar weer tal van activiteiten op het programma! We geven een inkijkje. Ga mee het nieuwe jaar in met Jeugd-Punt.

Een greep uit ons aanbod voor jongeren in 2023:

PUTTEN
Talentlab
Op een basisschool in Putten doen acht kinderen uit groep 6 t/m 8 de komende tijd mee aan TalentLab. Zij gaan ieder individueel een coachingstraject aan met een jongerenwerker van Jeugd-Punt om hun talenten verder te ontwikkelen en in te zetten in hun dagelijks leven. Zo komen zij sterker in hun schoenen te staan. De kinderen komen ook regelmatig bij elkaar als groep, zodat zij ervaringen kunnen delen, sociale vaardigheden kunnen oefenen en steun vinden bij elkaar.

Nieuwe ontmoetingsplek
Een enthousiaste groep jongeren droomt van een eigen Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP). En het blijft niet bij dromen alleen… De jongeren volgden vorig jaar de Young Leaders-training om te leren hoe zij dit kunnen aanpakken. Inmiddels is de groep jongeren onder begeleiding van Jeugd-Punt in gesprek met elkaar, met de gemeente en met andere jongeren over de wensen, de mogelijkheden en de struikelblokken. Wat is bijvoorbeeld een goede locatie, hoe betrekken we de buurt en hoe werken we samen met wijkagenten en BOA’s om te zorgen voor een goede sfeer?

Nieuwe kelder
Momenteel hebben we in Putten een kelder waar jongeren met elkaar af kunnen spreken. Binnen het gebouw verhuizen we binnenkort naar een grotere kelder met eigen ingang. Superfijn, maar er moet wel het een en ander aan gebeuren! Van een nieuwe vloer tot het bijbouwen van een halletje en natuurlijk een toffe inrichting. Als jongerenwerkers pakken dit natuurlijk het liefst samen met jongeren aan, dus hebben we een clubje jongeren benaderd om binnen een Young Leaders-traject samen met ons plannen te maken, de subsidies te regelen, etc. We kijken ernaar uit!

STICHTSE VECHT
Voorlichting groepsdruk
Op verschillende basisscholen in Stichtse Vecht geven we voorlichting aan groepen 6, 7 en 8 van de basisschool. Centrale thema hierin is groepsdruk. Tijdens de voorlichtingslessen wordt rekening gehouden met de belangrijkste thema’s in de klas als het gaat om de groepsdynamiek. We passen de lessen dus per school aan aan wat er speelt.

Young Leaders in actie
Op middelbare scholen worden projecten rondom maatschappelijke diensttijd (MDT) aangeboden in de vorm van Young Leaders-trainingen. Met Young Leaders dagen we jongeren uit hun talenten te ontdekken en in te zetten voor de maatschappij.

Leerlingen kunnen zich aanmelden om mee te doen, en leren dan in tien weken veel over zichzelf, hun talenten en bijvoorbeeld samenwerken. De lessen worden gegeven door de schoolcoaches van Jeugd-Punt die op de school actief zijn.

Samen huiswerk maken
Veel jongeren weten hun weg al te vinden naar het jongerencentrum in Maarssen voor huiswerkbegeleiding. Sinds dit jaar kunnen ze op zondag hun huiswerk komen maken en staan er jongerenwerkers en jonge vrijwilligers klaar om hen hierbij te helpen. Leerzaam, en ook nog eens gezellig. De opkomst is groot.

ALBLASSERDAM
Young Leaders-trainingen
Ook in Alblasserdam kunnen jongeren zich weer aanmelden voor een nieuwe ronde Young Leaders-trainingen. Deze worden gegeven in het jongerencentrum.

Project Rebound
Een bijzonder project dit jaar is Project Rebound. Het begon bij de 22-jarige Mick Verheij die de moed had om (onder andere) bij Jeugd-Punt aan te kloppen om te praten over zijn mentale gezondheid. Mick zag het leven niet meer zitten en was zo depressief dat suïcide de enige uitweg leek. Door puur toeval ging zijn zelfmoordpoging op het allerlaatste moment gelukkig niet door. Hierdoor keerde het tij en werd hij van diverse kanten geholpen om zijn mentale gezondheid te verbeteren. Voor hem voelde dit als een tweede kans: een rebound.

In de gesprekken die vanuit de jongerencoaching met Mick werden gevoerd, ontstond het idee om een documentaire te maken over het gitzwarte deel van zijn leven en de kentering die plaatsvond. Want Mick beseft dat het tijd is om de wereld wakker te schudden en goede voorlichting te gaan geven over signalen die kunnen wijzen op depressie of suïcide onder jongeren. In de volgende nieuwsbrief vertellen we meer over dit project.