?>

Stagiair Fidan: “Ik wil jongeren helpen in zichzelf te geloven”

Fidan Dilek (31) weet hoe moeilijk het is om als jongere mee te moeten komen in de maatschappij wanneer je net een beetje buiten de boot valt… Omdat ze in een rolstoel zit, kostte het haar veel moeite om een bijbaan of een stageplaats te vinden. Bij Jeugd-Punt zit ze als stagiair nu gelukkig op haar plek. “Ik wil jongeren de ogen openen en laten weten dat ze mooi zijn zoals ze zijn.”

“Het staat dan wel mooi in de wet, dat iedereen in Nederland gelijke kansen krijgt. Maar helaas is de praktijk anders.”

“Ik heb altijd al iets met jongeren gehad”, zegt Fidan, stagiair bij Jeugd-Punt in Stichtse Vecht. “Jongeren zijn echt en puur. Ze zijn volop bezig hun kwaliteiten te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen om mee te gaan draaien in de maatschappij. Maar sommigen wordt het daarbij wel heel lastig gemaakt. Ik wil met jongeren werken om hen te helpen in zichzelf te geloven en hun plek te vinden.”

Afgewezen
Fidan spreekt uit eigen ervaring. Ze weet hoe lastig het kan zijn mee te komen in de samenleving als je net een beetje buiten de boot valt. Zelf zit ze in een rolstoel. “Ik ben geboren met cerebrale parese, een hersenbeschadiging waardoor signalen van mijn hersenen niet aankomen bij mijn benen. Het is in de volksmond bekend als spasmen. Ik kan wel lopen, maar niet zo lang. In mijn puberjaren merkte ik dat ik vanwege mijn rolstoel werd afgewezen bij sollicitaties, ook al ging het om werk dat ik zittend kon doen. Bij een callcenter bijvoorbeeld werd ik afgepoeierd zodra ik noemde dat ik in een rolstoel zat, terwijl met mijn spraak niets mis was. Het staat dan wel mooi in de wet, dat iedereen in Nederland gelijke kansen krijgt. Maar helaas is de praktijk anders. Ik loop vaak tegen obstakels aan omdat mensen me niet de kansen geven die anderen wel krijgen.”

Doorzetten
Als derdejaars student social work is Fidan hard op weg haar dromen waar te maken. Maar, dat heeft veel tijd en moeite gekost. “Ik ben vanwege mijn beperking als kleuter gelijk begonnen op het speciaal onderwijs. Daar voelde ik me niet gelukkig, maar pas op de middelbare school was er een docent die dat doorhad. Hij zag de potentie in mij en maakte zich hard om mij op een reguliere mbo te krijgen. Ik ben hem er nog altijd dankbaar voor. Ook op die mbo was er een docent die in me geloofde. Dat motiveerde mij om door te zetten en niet te luisteren naar al die mensen die zeiden: ‘dat is niet weggelegd voor jou’. Iedere jongere heeft volwassenen om zich heen nodig die in hem of haar geloven!”

Verder kijken

Wat haar twee docenten voor haar betekenden, wil Fidan nu zelf voor andere jongeren betekenen. “Ik wil jongeren in hun kracht zetten en motiveren om te gáán voor dat wat ze het liefste willen. Ook al zegt de hele wereld dat het niet mogelijk is. Jongeren die om wat voor reden ook ‘anders’ zijn, kunnen zich heel alleen of buitengesloten voelen. Dat vind ik echt erg.” Fidan heeft wat dat betreft tegelijk een boodschap aan álle jongeren: “Oordeel niet, maar geef elkaar een kans! In deze tijd van social media sluiten jongeren elkaar snel buiten. Of dat nu is vanwege een rolstoel, paars haar of grote voeten. Maar dat is zo zonde. Echt, iedereen heeft wel iets. En misschien heeft dat meisje met paars haar wel hele toffe eigenschappen die juist heel goed bij je passen. Kijk daarom verder dan wat je op het eerste oog ziet.”

Mooi zoals je bent Bij Jeugd-Punt zit Fidan helemaal op haar plek. “Ik werk in een heel leuk team en word als gelijkwaardige collega behandeld. En ik vind het tof hoe Jeugd-Punt aandacht geeft aan álle jongeren, zeker ook zij die het gevoel hebben er niet bij te horen. De jongerenwerkers zien hen en geven hen de kans hun verhaal te doen. Ook brengen ze jongeren met elkaar in contact, waardoor vriendschappen ontstaan.” Vanaf haar stageplek maar ook in haar latere werk wil Fidan ook zo met jongeren optrekken. “Ik wil jonge mensen stimuleren zichzelf te blijven. Je hoeft je niet te schamen als je anders bent. Of je anders voor te doen. Want je bent mooi zoals je bent! Het klinkt cliché, maar helaas is het in deze maatschappij nog steeds nodig deze boodschap te blijven herhalen.”

Ondersteuning door de buurtsportcoach

Een beperking maar wel meedoen met sport en bewegen? De buurtsportcoach helpt erbij!  Jeugd-Punt werkt in Stichtse Vecht werkt samen met de buurtsportcoach om jongeren met een beperking te begeleiden naar een sport die bij hen past. Lees meer.