?>

“Ik heb nu een plan voor de toekomst”

Twee jaar geleden hing Dorus Zwijnenburg (15) uit Alblasserdam veel op straat rond. Hij verveelde zich en zocht afleiding in coronatijd. De inloop van Jeugd-Punt gaf hem een alternatief! Dorus kwam er steeds vaker en volgde de Young Leaders-training. Inmiddels heeft hij zijn plan voor de toekomst uitgestippeld.  

“In het begin van de coronatijd hing ik met een grote groep jongeren ’s avonds veel op straat. We hadden niets te doen, mochten niet bij elkaar zijn. Wat moet je dan? Uit verveling zwierven we maar wat rond. Eigenlijk mochten we niet met zoveel bij elkaar zijn, dus kwam er wel eens politie langs. Die schreven dan je naam op. Omdat mijn naam ook twee keer was genoteerd, kreeg ik op een gegeven moment een brief thuis. Daarin stond dat de Postduif openging; de inloop van Jeugd-Punt om jongeren iets te doen te geven. Ik besloot te gaan kijken en sindsdien kom ik er elke week.

Bij de Postduif is het altijd gezellig. Vaak gaan we tafelvoetballen, darten of gamen. Of gewoon kletsen. Met de jongerenwerkers heb ik heel goed contact. Bij Jacco kan ik altijd mijn verhaal kwijt; hij luistert naar mijn frustraties. Uiteindelijk heb ik ook meegedaan aan de training Young Leaders. In tien weken leerde ik veel over mezelf, mijn talenten maar ook over bijvoorbeeld samenwerken. Ik ben erachter gekomen dat ik best goed kan organiseren. Uiteindelijk heb ik als afsluiter van de training een zaalvoetbaltoernooi georganiseerd voor andere jongeren. Dat was een succes.

De training en Jacco hebben mij geholpen om iets te gaan doen met mijn leven. En meer in mezelf te geloven. Ik heb een bijbaantje gevonden voor drie avonden in de week en focus me nu meer op school. Dit jaar doe ik eindexamen en in september begin ik aan een opleiding tot automonteur. Ik heb mijn leerwerkplek al geregeld! Later wil ik een eigen autozaak beginnen en de ijzerhandel van mijn opa overnemen. 

Als Jeugd-Punt er niet was geweest, had mijn leven er nu anders uitgezien. Dan had ik nog steeds veel op straat gehangen, niks gehad om te doen. Nu verdien ik geld en heb ik een plan voor de toekomst. Dat voelt goed!”