Een plek waar jongeren zichzelf mogen zijn. Waar iemand naar hen luistert en met hen meeloopt. Het maakt een wereld van verschil! Jongerenwerker Jacco in Alblasserdam vertelt over het belang van jongerenwerk.
Oktober 2020. Jacco weet het nog goed, die eerste inloopavonden in Alblasserdam. “Omdat zoveel jongeren overlast veroorzaakten op straat, gaf de gemeente ons toestemming om ondanks coronamaatregelen een inloop te openen. Er kwamen gelijk al zo’n veertig jongeren op af.” Het is ongelofelijk belangrijk dat jongeren een plek hebben waar ze welkom zijn, vindt Jacco. Waar ze gezien worden. “Zeker nu. De coronatijd is een ingewikkelde periode geweest voor jongeren, de wereld stond op zijn kop. Hier konden en kunnen ze terecht. De inloop is een veilige plek waar jongeren zichzelf kunnen zijn. Hier hoeven ze niet over hun schouder te kijken of er misschien iemand aankomt. Ze kunnen ontspannen en mogen experimenteren met gedrag zonder dat er iets op het spel staat.”
Bouwen aan relaties
De inloop was vanuit de gemeente vooral bedoeld om jongeren iets te doen te geven, een alternatief voor het rondhangen op straat. Maar het biedt Jeugd-Punt tegelijk veel ingangen om jongeren verder te coachen op hun weg naar volwassenheid. “We investeren veel tijd in het opbouwen van een relatie”, vertelt Jacco. “Want jongerenwerk begint altijd met relatie. Door tijd met jongeren door te brengen en oprecht in hen geïnteresseerd te zijn, bouw je een vertrouwensband op. Pas dan gaan jongeren zich openen over wat er speelt in hun leven, en kan je kijken waar je hen kan helpen.”
Samen oplopen
Regelmatig start er vanuit de inloop dan ook een vervolgtraject. Soms is dat een training, soms één-op-één coaching. Net wat het beste past. Of het nu individueel is of in een groep, en of een jongere nu thuis problemen heeft of op straat of school; de jongerenwerker luistert, denkt mee en geeft advies. “Je bent geen ouder, maar staat wel heel dicht naast ze. Vaak voelen jongeren zich vrij om zich te laten zien en te laten helpen. Je mag echt met ze oplopen.” Het is het mooiste werk dat er is, vindt Jacco. “Je ziet jongeren zelfverzekerder worden, beter in hun vel zitten. Zoals Dorus, die ik de afgelopen tijd mocht coachen. Hij verveelde zich, zwierf ’s avonds rond op straat en had geen plan met zijn leven. Nu weet hij wat hij wil, heeft hij een baan gevonden en start hij na de zomer een opleiding. Fantastisch toch? Van een ‘hangjongere’ is hij nu een rolmodel voor anderen. Ik ben echt trots op hem.”